вівторок, 2 лютого 2010 р.

Мистецтво?

Коли ше так нагуляєшся і обійдеш різних виставок та музеїв, як показуючи рідний Львів гостям із інших міст.. І крім купи всього побаченого, виникає купа різних думок. Одна з них - щодо суті сучасного мистецтва...

Шо ж таке мистецтво? Напрошується таке визначення:

Мистецтво - це втілення певної ідеї через художню майстерність. При тому ці два елементи мистецтва можуть корелювати між собою. Наприклад, просту ідею може покривати дуже висока якість виконання, тобто майстерність. І навпаки, не надто високу майстерність може виправдати глибока ідея. В ідеалі і одне і інше має бути на висоті. Саме таке мистецтво приносить найбільшу естетичну насолоду. Але це визначення, мабуть, більше стосується класичного мистецтва.

Іноді ти дивишся на деякі екземпляри сучасного мистецтва і намагаєшся зрозуміти: де тут мистецтво, в чому воно полягає? Виходить, шо сучасне мистецтво є дуже суб'єктивним. В сенсі, шо мистецтво - це будь-шо, шо вистачає його автору сміливості і впевненості назвати мистецтвом. Часто воно видається недолугим і викликає природній рефлекс відштовхування, несприйняття, навіть шоку..

Але це тільки спочатку, перше враження. Якшо втриматися, не піти геть і копнУти глибше, то можна знайти цікаві зерна всередині...

Більшість звикла до розжованого і поданого на тарілочці (не задумуючись, шо нам подали - головне, шо легко ковтається). А отаке мистецтво вмикає наш розум і змушує пережувати їжу самому. Воно стимулює людину шукати і бачити красу там, де вона не очевидна. Зрештою, розвиває вміння насолоджуватися тим, шо маєш; життям таким, яким воно є. А не блукати в тумані ілюзій в пошуках ідеального. З іншого боку воно допомагає побачити (мисленнєво) погане в нашому житті і почати шукати шляхи його подолання (тобто, вмикає конструктивне мислення).

Головне, шоб сила відштовхування не була більшою за жагу пізнання.

5 коментарів:

  1. "Більшість звикла до розжованого і поданого на тарілочці (не задумуючись, шо нам подали - головне, шо легко ковтається). А отаке мистецтво вмикає наш розум і змушує пережувати їжу самому."

    От саме за це "вмикання" я дуже люблю вистави, над якими після їх закінчення ще довго думаєш, задумуєшся, через які виникають купа сперечань і думок.
    Але, на жаль, наше суспільство настільки облінилось, що навіть звичайні, "банальні" вистави сприймаються як щось таке надскладне і непосильне. А шкода.
    Втрачаємо ми почуття прекрасного і можливість бачити прекрасне у всьому, що нам подають у всіх сферах мистецтва - музиці, театрі, музеях чи ще деінде...

    ВідповістиВидалити
  2. та.

    не буду писати довго, бо... просто - до цього запису - думка "так" )

    я собі недавно "класифікувала" шо я найбільше з "культури" люблю: книжки, походи, архітектура, фотографія, (десь - якщо гарне) малярство-живопис, музика - на перщому місці. кіно (відео), театр, скульптура, якісь покази мод) - на другому. десь так відносно. :) нічого не забула?) воно може часом коливатися, є ж гарна вистава і погана книжка) але я от десь так приблизно собі порівняла)

    ВідповістиВидалити
  3. я за тобою скучила!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
  4. я теж! треба буде зустрітися :)

    ВідповістиВидалити
  5. Мистецтво - це вміння робити щось добре. Вміння мальвати майстерно, фліртувати, куховарити... навіть якщо зроблено погано - критики можуть похвалити, подати це в такому світлі, що люди повірять - "ага, точно, так і є, то я ж не розуміюся в мистецтві, а виявляється це круто".. І зараз всяке г.. пропіарять за гроші, а народ ведеться.. "Сорі Майкл, це бізнес"... Отаке мистецтво в сучасному світі )

    ВідповістиВидалити