суботу, 13 березня 2010 р.

Про театр

Знайшов і вирішив викласти свої роздуми і враження (піврічної давності) про театр, театральне мистецтво і роботу в театрі (як учасник театру-студії "Хочу").

Нагадаю, шо в "Львівській політехніці" є театр-студія "Хочу", в якому беруть участь всі кому це цікаво і хто це любить (здебільшого, звісно, студенти і випускники Політехніки). Театру вже більше 20ти років, але склад молодий - ми активно розвиваємося, постійно намагаємося ставити щось нове і цікаве, працюємо над майстерністю, їздимо на театральні фестивалі і т.п..

Отож, роздуми очевидця.. :)

Для чого людям театральна студія. Напевно, для того, щоб не стати закам'янілою шестернею в механізмі наших рутинних повсякденних справ. Це - для душі. І (може це банально) - так цікавіше.

Театр - один із способів творчого самовтілення. Взагалі таких способів є багато - можна, наприклад, записатися в ансамбль чи ходити на хор. Чим відрізняється театр - тут, переважає художнє слово, сценічна мова. Але, зазвичай, гру на сцені поєднують і зі співом, і з грою на інструментах, і з танцями - актор має вміти все це.

Ше чим театр відрізняється - це інтелектуальність. В багатьох інших видах мистецтва переважає "мистецька" складова - те, шо сприймають на рівні відчуттів і емоцій: в піснях і музиці - мелодійність, в танцях - краса рухів і грація. В театральній грі дуже важливим є смислове навантаження матеріалу. А вже для передачі суті глядачу, актор підключає емоції, почуття, пропускає через себе. Напевно через свою інтелектуальність театр вимагає інтелектуальнішого глядача.

На сцені актор спілкується з глядачем. При будь-якому спілкуванні відбувається обмін енергіями між співрозмовниками (правда ж, приємно відчувати себе після спілкування з цікавою позитивною людиною). Актор подає глядачу концентрат думок, а глядач відповідає.. (тут важко пояснити чим - це треба відчути, будучи на сцені). В результаті відбувається потужний енергетичний обмін, з якого збагачується і актор і глядач.

Як працює актор. Робота актора - це цікава робота. Робота над собою, на матеріалом, над створенням образів. Творча і інтелектуальна. Щоб опрацювати матеріал потрібно його осмислити головою і серцем. Внутрішні емоції є рушієм, а логіка - контролером. Емоційне перегравання виглядає не по-справжньому.

Що притягує до студії. Робота з творчими людьми. Дуже цікаво працювати з режисером - дуже сильна енергетика, є чому повчитися. Дуже цікавими і мотивуючими є театральні фестивалі - з'їжджаються творча молодь з усієї України (а то й закордону). Створюється якась особлива піднесена атмосфера, і після таких фестів відчуваєш себе дуже позитивно і повним енергії.

7 коментарів:

  1. з професійної журналістської точки зору цей матеріал називається "прихована реклама")
    але бложок є бложок) то щоденник:)
    правда ж, приємно відчувати себе після спілкування з закритою негативно настроєною людиною?
    про ту шестріню я пам*ятаю)піврічної давності-то ти до інтерв*ю готувався?))файно, шо так думаєш часом собі і то все викладаєш. і таке теж цікаво читати (професійне тої людини), і мо більше людей прийде в театр-студію?)
    коментарів не потребую. так, я зла. хочу написати, і нічого не хочу в відповідь читати. зараз знов будеш гризтись

    а це - хороший матеріал.видно,яким ти є і як працюєш над собою.такшо побачиш-колись ти будеш на сцені заньковецької!)і люблю коли актор розказує хто такий актор)

    ВідповістиВидалити
  2. На рахунок інтелектуальнішого глядача мушу не погодитись. Щоб слухати музику, наприклад, не як-небудь, а зрозуміти, треба далеко не менше інтелекту ніж для сприйняття театру. Аналогічно і з живописом (хоча я в ньому якраз погано розбираюсь і переважно не вловлюю думки сучасних художників), і з іншими видами мистецтва. І все воно для душі...

    ВідповістиВидалити
  3. 2 ozerna-div4ynka:

    Мабуть, це виглядає рекламою тому шо горджуся тим, про шо написав. А за кількістю людей ми не женемося, бо в нас зараз достатньо учасників - є з ким і над чим працювати.

    2 PostScriptum:

    Музику і живопис можна просто відчувати, без "розуміння" - наприклад, так як ми відчуваємо красу - ми ж її не сприймаємо логічно. Звичайно, чим інтелектуальніша людина, тим вона глибше може пізнати тонкощі музики. Але ж навіть дідо з села без освіти може її вподабати. Що правда, нема чіткої межі між відчуванням і розумінням, тому питання досить спірне.

    ВідповістиВидалити
  4. і шо нікому більше не можна до вас прийти? навпаки - чим більше людей буде такі матеріали читати - тим більше НАВАЖИТЬСЯ і може й собі захоче прийти!.. ? казала ж - не коментувати, бо так і знала, шо ти якесь таке відпишеш!/

    це не виглядає рекламою, тому шо ти гордишся тим шо ти написав. це виглядає прихованою рекламою за тим, ЯК ти то написав. я тобі не сказала, шо це погано, а подала свій конкретний коментар про форму, бо я розуміюся на тому. і - зауваж - сказала, що це твій щоденник і тому ти тут як хочеш - так і пишеш. ше й похвалила! а шо ти!(
    давай, пост скріптум, нас тут вже двоє, хто буде тепер сваритися з антонієм!нормально! :(

    ВідповістиВидалити
  5. капець, тобі шо - шкода театру? так сказав про ту кількість учасників, ніби більше нікому не можна до вас прийти!( я навпаки вважаю, шо таких матеріалів треба писати більше, бо більше людей захочуть тоді і до вас на вистави, і взагалі до вас, може хтось мріє про таке і не знає як реалізуватися - а тут ти! злий Антоній! неадекватно оцінюєш мої слова!!

    ВідповістиВидалити
  6. З PostScriptum'ом ми дискутуємо, а не сваримося - це різні речі.

    Останнім коментарем я просто підкреслив, шо якість є важливішою за кількість. Це не означає, шо до нас не можна приходити новим людям і пробувати себе реалізувати.. По-моєму, це очевидно. Але кожен бачить те, шо хоче бачити... Не хочу про це продовжувати і сваритися - тому на цьому крапка в нашій з тобою тут розмові.

    ВідповістиВидалити
  7. я з тобою теж дискутую - коли людина каже, шо в вас "і так все добре" (мовляв, в нас з над чим і з ким працювати) - це звучить трохи категорично, ти гордишся тим, де ти "працюєш" умовно кажучи, але це ще й стимул до заохочення в студію інших! чом би й ні! коли хтось розказує як класно йому десь є - це ще й одна з умов того, шо хтось схожий і собі зацікавиться! може, серед твоїх читачів є ті, хто теж хоче грати, а тут ти їм про студію! такі статті пишуться не тільки для того, шоб показати, чим ти займаєшся і чому, але й для стимулу займатися, зацікавитися тим і інших - таке ж може виникнути в того, хто це прочитає, правда? ти ж, як психолог, мав би передбачити всі сторони такого матеріалу в думках своїх читачів. але коли пишеш - то пишеш, воно само робиться! від душі. нашо тобі зараз "розжовувати" це. а ти сперечаєшся. сварки - то і є дискусія.
    наразі мені потрібна перерва для наших з тобою деінде розмов. тут - це просто думки. але дякую, шо ти це сказав ТУТ, а не взагалі) шкода, шо коменти не ховаються
    фуух...... :(

    ВідповістиВидалити