середу, 8 квітня 2015 р.

Кола уваги

Ми часом краще знаємо, що твориться на тому кінці світу. Але не знаємо, шо твориться в нас самих. То яке значення цієї ерудиції для нашого особистого життя? Дуже мале.

На заняттях з акторської майстерності є вправа на концентрацію і кола уваги. Коли треба концентрувати увагу на різних речах. Мале коло уваги - це твоє тіло, ти сам. Мале коло означає зосереджуватися на собі, слухати себе, слухати, як б'ється серце, як тече кров, як працюють легені... Середнє коло уваги - це все, що є в кімнаті, в якій ти знаходишся. Середнє коло означає бачити все, що відбувається в кімнаті, чути один одного, вслухатися в кожен звук, бачити кожен рух... Велике коло уваги - це все, що відбувається поза приміщенням. Велике коло означає вслухатися в звуки ззовні, в кожен звук, шум машин, галас дітей, дзвін трамвая, і все інше...

Це всього лиш вправа. Але...

"Де твоя увага - там і ти" - казав один знайомий мені художник. І зараз здається мені, дуже добре цей принцип про кола уваги "лягає" на життя людини.

Мале коло - це сам ти. Твій внутрішній світ. Духовний і фізичний. Мале коло - це є основа, стержень. Це твоя особистість. Приділяти увагу собі - це твій саморозвиток. "Пізнай себе і досить з тебе" - казав Сковорода і це було основою його філософії. Бути собою - це найголовніше. Чи то на роботі, чи то з друзями, чи в сім'ї - треба завжди залишатися собою. Бути собою - це дозволяти собі переживати емоції, які народжуються всередині, а не блокувати їх. Відпускати ці емоції, щоб вони звучали. Виявляти і говорити про них.

Середнє коло - це сім'я. Це дім, в якому ти живеш і те, що є ньому є. Це дім як матеріальний, так і духовний. Дім, який потрібно тримати в порядку, в гармонії. Дбати про цей дім. І найперше дбати про духовний дім. А це можна досягнути через спілкування. Через відкрите, щире спілкування і бажання зрозуміти. Цьому треба приділяти увагу і знаходити час на глибокі відверті розмови.

І велике коло - це все інше. Починаючи від роботи, друзів. І закінчуючи новинами з цілого світу. Хоча, багато речей з цього кола мало стосуються людини особисто, але вона тратить на них дуже багато часу і емоцій. Так важливо знати, як хто живе, що де відбувається, чим закінчився серіал... Дехто буквально живе новинами, або серіалами, або комп'ютерними іграми. Люди бояться тиші, бояться залишитися сам на сам, в авто грає радіо, на роботі - музика, вдома постійно працює телевізор... Навіть, спілкуючись в сім'ї люди залишаються в великому колі, коли говорять про політику, про події в світі або про роботу... Це все велике коло. Хтось живе тільки роботою. Забуваючи і про сім'ю і про самого себе. А коли згадає, то може бути вже запізно.

Коли люди говорять мало і то про побутові або загальні речі, які не стосуються їх особисто, їх почуттів, то вони просто переговорюються, перекидуються словами, а знаходяться в своїх світах, своїх окремих світах, говорять і думають кожен про своє, хто про роботу, хто про щось інше, їхня увага залишається десь далеко, в великому колі. І тільки коли люди спілкуються відкрито і відверто, то вони знаходяться тут і зараз. І таке спілкування - це основа міцних відносин.

Немає коментарів:

Дописати коментар