середу, 4 грудня 2013 р.

Вакарчук про Європу

(дуже добре сказано, про ті речі, за які ми, насправді, почали цю боротьбу)

Часто, говорячи з молодими людьми на Майдані, ми дискутували на тему, що ж таке європейський вибір, що ж таке Європа для кожного з нас?

Перш за все - це не географія, оскільки Україна і так завжди знаходилась в Європі.

Друге - я не хотів, щоб ми зводили питання європейського вибору до важливого, але насправді, достатньо однобокого представлення, про те, що це - економічні питання або добробут. Це теж важливо, але це не основне. В світі існує дуже багато країн, які добре живуть, є заможними, але не мають нічого спільного з європейським вибором.

Я піду далі і скажу, що для мене особисто європейський вибір - це навіть не геополітика. Я не хочу вибирати з ким дружити і з ким ворогувати. Я хочу щоб ми дружили зі всіма - і з тим, хто зробив свій європейський вибір, і навіть з тими хто далекий від нього.

Що ж, все таки, для мене Європа?

Я відповім вам дуже просто, одним словом - цінності.

Європа - це цінності. І перша і фундаментальна цінність - це свобода. Свобода вибору, свобода людини, свобода особистості. Свобода зробила з Європи те, чим вона є. Демократія, ринкова економіка, незалежні суди, плюралізм, свобода слова - все це, всі незмінні атрибути Європи, прийшли звідти, з однієї фундаментальної цінності - свобода людини.

Інша фундаментальна цінність - гідність людини. Всі ми народилися вільними і рівними перед Богом. Ніхто з нас, незалежно від того, скільки в нього грошей, яка в нього посада, в яких умовах він жив, виховувався, народився, не може бути гіршим або кращим. Ми всі є рівними, вільними і гідними людьми. Це є фундаментальний європейський принцип.

Свобода і гідність - це те, ради чого нам потрібно стояти.

Свобода і гідність - це не тільки блага. Це кожноденна тяжка праця кожного з нас над собою. Це чесно і якісно виконана робота, це наполегливе навчання, це культура в побуті, навіть викинути сміття, будь що, це посмішки, які ви випромінюєте просто незнайомим людям на вулиці, це порядність у відносинах з людьми, і в кінці кінців, це ваше право на мирне, але впевнене і свідоме висловлення своєї позиції.

Ще одна фундаментальна європейська цінність, яка виходить з гідності і свободи - це вміння домовлятися, це вміння слухати один одного, це вміння сприймати позицію один одного, і навіть деколи жертвувати своїми особистими інтересами заради великої спільної мети.

Не смійте розчаровуватися, не смійте складати руки, не смійте зупинятися. Все, насправді, тільки починається.

Європейський вибір - це довга, терниста, але дуже вдячна дорога. І я впевнений, що все буде добре.

--
Святослав Вакарчук, Євромайдан, Київ
28 листопада 2013

Немає коментарів:

Дописати коментар