понеділок, 4 липня 2011 р.

Театр вербатіму

На львівських сценах не часто побачиш сучасний експериментальний театр, а ще рідше можна побачити щось справді вартісне. Хоча, на жаль, останнє стосується театру загалом.. Але, серед усього іншого, вирізняється один вид сучасного театру, який звертає на себе особливу увагу і привертає цікавість глядача. Мабуть, тому, шо близький до глядача...

Це театр вербатіму. Театр, в якому п’єса, сформована з інтерв’ю, взятих в звичайних людей.

Створення п'єси проходить в кілька етапів. На першому обирають тему, група авторів визначає надзавдання, складає орієнтовний список запитань і обирає потенційних учасників опитування. Після цього проводять саме опитування, в деяких випадках беруть глибинне інтерв'ю, якшо наприклад, респондент цікавий. Так опитують кілька десятків-сотень людей. Інтерв'ювери можуть зживатися з учасниками опитувань, разом тусити, щоб краще пізнати їх життя і зібрати побільше цікавого матеріалу. Загалом цей процес схожий на соціологічне дослідження і в ньому, беруть участь як актори і драматурги, так і соціологи, журналісти. Всі відповіді записують на диктофон і потім розшифровують. Коли матеріал зібраний, з нього формують текст п'єси. Наприклад, з сотні сторінок залишають 20-30. При тому зберігають оригінальний стиль мовлення, залишають цілі уривки без змін.

Отакий-собі документально-соціологічно-художній стиль. Стиль новий, але дуже цікавий. Зараз в Україні створено і поставлено всього кілька п'єс, на жаль, до репертуарів львівських театрів вербатім поки не дійшов, але завдяки фестивалю "Драбина" та "Драма.UA", кілька вистав таки побачити можна було.

Так, минулого року, в театрі ім. Леся Курбаса житомирський театр "1-а Студія" показав виставу "Трамвай на Крошню" (про місто Житомир), а в театрі ім. Лесі Українки (муніципальному) Центр імені Вс.Мейєрхольда (Херсон) показав вербатім "Херсон- це...". Було цікаво і, навіть, я б сказав, особливо, хоча не обійшлося без критики.

А цього року в театрі "Воскресіння" Черкаський обласний музично-драматичний театр ім. Т.Шевченка представив Вербатім "Місто на Ч" - про місто Черкаси (до речі, єдине місто на Ч з обласних центрів, в якому я ше не був :) ). На відміну від двох попередніх, тут був сюжет, який зробив виставу ціліснішою і цікавішою. Була і ненормативна лексика, але це окрема тема.

Втім, шо тут розказувати. Треба бачити..

До речі, режисер Андрій Май (випускник режисерської магістратури Школи-студії МХАТ та Центру ім. Вс.Мейерхольда) напівжартома-напівсерйозно сказав, шо на черзі вербатім про місто Львів. Так шо чекаємо!

1 коментар:

  1. Чесно - навіть і не чула про такий стиль... І ніколи не бачила, хоча це, мабуть дуже цікаво. Особливо хотілося б не скільки зіграти в такій п'єсі, скільки "побувати" в процесі її створення і написання тексту -сценарію. Це ж скільки можна цікавого пізнати про людей! :)

    ВідповістиВидалити