понеділок, 8 листопада 2010 р.

Світло проти депресії

А чи знаєте ви, наскільки звичайне світло позитивно впливає на організм. Чого тільки вартує прогулянка лісом чи парком яскравої сонячної днини. Особливо, восени. Світло має здатність підімайти настрій, додавати енергії, організовувати. Натомість, темні, похмурі місця пригнічують, якшо в них довго перебувати, наприклад, працювати або, тим паче - жити, і не бувати на сонці. Навіть самі слова "темний", "похмурий" асоціюються з чимось негативним, тоді як "світлий" - з позитивним і радісним.

Ніколи не задумувався над цими досить очевидними і логічними речами, аж поки не почав цікавитися засобами боротьби з депресією...

Так от, виявляється, шо фототерапія (чи світлотерапі) є "ефективним методом лікування будь-яких видів депресії" [Вікі]. Тобто, якшо в людини депресивний стан, то може у неї замало світла в житті (в буквальному значенні).

В продовження і доповнення теми, поради як уникнути депресії (від к.м.н. Якова Семенюка, повністю  тут):

1. За перших проявів депресії активно шукайте заняття, яке б відволікало від сумних думок (хобі, розваги, спілкування з друзями, цікава робота тощо).

2. Почніть робити фізичні вправи (це вважається найкращими ліками від депресії). Помірна фізична праця, особливо на відкритому повітрі, теж значно поліпшує моральне самопочуття.

3. За сонячної погоди намагайтеся обов'язково пройтися вулицею. Сонячне світло сприяє виробленню речовини серотонін, яка "відповідає" за хороший настрій. Яскраве електричне світло, хоча й меншою мірою, теж має таку здатність.

4. Подружіться з водними процедурами. Візьміть собі за звичку зранку і ввечері обтиратися рушником, змоченим у холодній воді з розчиненою у ній сіллю (1 чайна ложка на 1 літр води). Це позитивно впливатиме на фізичні і психічні процеси в організмі. Приймайте ванни з настоями трав або ефірними оліями, відвідуйте сауну.

П.С. Пішов за новою лампою до кімнати :)

6 коментарів:

  1. Та у тебе там темно і сумно як в могилі. До речі, раджу ще вітаміни їсти - при регулярному прийомі сильно покращують самопочуття і проганяють всякі депресняки. Дуовіт той же ;)

    ВідповістиВидалити
  2. Вітаміни - то добре, якшо вміру.. Краще природні - їх можна скільки влізе: виноград, яблучка, банани ;)

    На "темно і сумно" не звертаєш уваги, коли зранку йдеш, а ввечері повертаєшся. А от коли практично цілий день (або і кілька днів підряд) сидиш вдома, то трохи важко.

    ВідповістиВидалити
  3. В винограді, яблучках і бананах переважно тільки вітамін С є :) Щоб мати всі потрібні вітаміни - треба ще всяку моркву їсти і риб"ячий жир пити. А постільки-поскільки останнє - гадость, то іноді таблетки з вітамінами теж корисні :) Дозування там в інструкції написане, якщо уважно її прочитати, то не переїшся.

    ВідповістиВидалити
  4. Ну, крім переїдання ше може виробитися звикання. І взагалі, питання про користь від синтетичних вітамінів є досить спірним. Імхо, їсти таблетки треба тільки коли це дійсно потрібно (наприклад, коли треба відновити або підтримати організм, під час вітамінного "голоду" - коли дефіцит фруктів)..

    ВідповістиВидалити
  5. От недарма я люблю сонце і жовтий колір :)
    А ще крім того всього настрій піднімають "сонячні" фрукти - апельсини, мандарини, грейфрути, хурма і т.д. І смачно, і корисно (якщо алергії нема на те все) :)
    А ще боротися з депресією допомагають всілякі вечори з друзями, гітарою і т.д. :)

    ВідповістиВидалити
  6. На щастя, питання депресії для мене досить далеке. Вона якщо і приходить, то не на довго, і то рідко - часу на такі речі нема...
    А щодо вітамінів, що є багато досліджень, які показують шкідливість постійного вживання синтетичних вітамінів. Особисто я їх їм тільки в часи епідемій і хвороб (як таблетки).
    А щодо натуральних, то повністю не згідний з Mace, що там є тільки вітамін С - в більшості фруктів та овочів є практично всі вітаміни і більшість корисних мінерілів (просто в невеликій кількості і концентрації). Але незважаючи на відносно невеликий вміст, засвоюється з них набагато більше, ніж "чистого" вітаміну

    ВідповістиВидалити