вівторок, 11 травня 2010 р.

Несвідоме і поведінка

Без лиха не бува добра. (народна мудрість)

Сьодні я напишу свої думки про вплив несвідомого на поведінку людини і механізм формування цієї поведінки. Думки сформовані з рефлексії, які виникли в мене на основі одного випадку з життя, який я опишу згодом.

Людина нічого не робить просто так. На все є своя причина. Часом та причина очевидна і зрозуміла для всіх - тоді говорять про адекватну поведінку (наприклад, молодий спеціаліст іде на роботу, щоб самореалізуватися). Але іноді людина шось таке чудить, шо навіть вона сама не може пояснити, для чого їй це (особливо, коли вона в несвідомому стані). І завжди за цим стоїть якесь внутрішнє свідоме або несвідоме бажання людини. Спробуємо розібратися, як це все відбувається...


Балом "править" несвідоме. Яким чином? Маленька аналогія. Майстер має набір інструментів і (завдяки досвіду) знає як їх можна використати, щоб виготовити конкретну річ. Несвідоме ж має "банк" сценаріїв, які воно використовує, щоб задовольнити конкретне бажання людини. Сценарій - життєва схема, шо і як робити (або шо може відбутися) в певній ситуації, взятий з власного досвіду, з досвіду друзів і т.п., навіть з випадків, про які людина чула або читала. Коли людина починає чогось хотіти, сигнал про це бажання отримує несвідоме людини, підбирає сценарій (з "банку" сценаріїв) для задоволення бажання; пропонує цей сценарій свідомому людини, а свідоме "затверджує" цей сценарій (якшо він відповідає моралі, життєвій позиції людини і т.п.) і тоді виконує його, або "відмовляється" від цього сценарію і "просить" несвідоме підібрати якийсь інший. Тобто, спрощена схема поведінки людини така:

Бажання --> [Несвідоме] --> Сценарій --> [Свідоме] --> Дія

Якшо свідоме людини відключене (наприклад, в стані сп’яніння), то ця ланка втрачається і тоді сценарій реалізовується так як він є, без "цензури", яку виконує свідоме. Часто така реалізація сценарію виглядає дивною, неадекватною в контексті тої людини – в хорошому або поганому сенсі (тоді кажуть: "ніколи б не подумав, шо ти на таке здатний").

Тепер реальний життєвий випадок, про який я згадав на початку (ситуацію і людей змінив, але суть випадку збереглася).

Жили-були хлопчик Івасик і дівчинка Іруся, займалися парним фігурним катанням (були в одній парі). Одного разу на заняття прийшла сестра Ірусі - Катруся. Івасик її вже давненько знав, але ніколи толком не спілкувався. Тут йому вдалося познайомитися ближче і Катруся йому дуже сподобалася. Він захотів її побачити ще раз, але не знаходив причини для зустрічі.

Кілька днів по тому він повертався разом з тренеркою додому. Була розмова на вільну тему і тренерка розповіла йому історію, як колись давно одного разу вона танцювала з хлопцем і він ненароком втратив рівновагу, бо не був надто фізично підтягнутий, і вони разом повалилися на підлогу. Тренерка була майстром розповідати історії і Івась дуже яскраво уявив собі цю картину, вона йому видалася дивною, навіть трохи парадоксальною.

Наступний день в Івасика був дуже насиченим. Він думав відіспатися до 10, та з самого рання 7:30 до нього додому несподівано приперся його брат (бо братові забаглося фотки якісь там переписати). Івась спочатку нагримав на брата, але коли той пішов, навіть зрадів, шо так рано встав і зразу взявся за роботу. Так він пропрацював кілька годин, потім бігав по місту, вирішуючи всякі свої справи. А коли після обіду виходив з дому (на черзі було ше кілька справ), поспіхом закривав двері і зламав ключа (на великий подив собі). Оскільки закрити двері він не встиг - довелося справи відкласти на півгодини і дочекатися, поки під’їхав батько і привіз інший ключ. Правда, за ту півгодини він встиг перечитати одну статтю (шо хотів зробити вже давно, але не мав на то часу).

Пізньому вечері в нього був генеральний перегляд його композиції з фігурного катання. Вимотавшись за цілий день, на репетиції він був виснажений, заморений. Отож, вони з Ірою ковзали на льоду і ось, наприкінці композиції, коли вони виконували досить складний рух, Івась втратив рівновагу і повалився разом з Ірусьою на лід. Ірця добряче гримнулася, розбила коліно до крові (каталася в спідниці, тому голим коліном вдарилася об лід). Викликали лікаря - він оглянув і сказав, шо серйозного пошкодження нема, "до весілля заживе".

Івасик взяв таксі, чемно відвіз Ірусю додомцю, ну а там... Її сестра Катруся... От і зустрілися.. Він залишився на чай і вони собі побесідували...

На цьому прикладі добре видно, як працює та схема. Бажання було "замовлено" у несвідомого, а сценарій був сформований з розповіді тренерки. Це був зовсім неприйнятний сценарій, але… Через надмірну втому свідомість хлопця була відключена. Крім цього, ранній підйом і зламаний ключ - події, які підготували його свідомість до вечірнього сценарію; приспали її пильність. Ці події за суттю аналогічні вечірньому сценарію: ранній підйом - несподіваний, проти власної волі і бажання, але після цього прийшло задоволення через виконання роботи; зламаний ключ - сталося несподівано, дивно і проти волі хлопця, але потім отримав задоволення від прочитання статті. Завдяки цьому всьому несвідоме успішно запустило вечірній сценарій (несподівано і проти свідомої волі самого хлопця), чим задовольнило його бажання.

Мораль того всього в тому, шоб заповнювати "банк" сценаріїв максимально прийнятними, сценаріями, ібо в деяких особливих випадках ці сценарії можуть успішно виконатися без свідомого дозволу самої людини.

4 коментарі:

  1. Здравствуйте, я з Бразилії
    Мені дуже сподобався ваш сайт
    поздоровлення;;;

    ВідповістиВидалити
  2. Olá! Valeu pela visita e pelo comentário
    Bem vindos! ;)

    ВідповістиВидалити
  3. читаючи розповідь, виникло якесь свідоме бажання зробити заміну регулярними виразами деякі власні назви і не тільки :)

    ВідповістиВидалити