вівторок, 9 березня 2010 р.

Пояснення сновидінь

Напевно, кожен час від часу задавав собі питання: чому мені наснилося те або те? Іноді сновидіння бувають настільки заплутані і незрозумілі, шо дехто навіть дивується: як це мій мозок міг таке згенерувати..

Насправді нічо просто так не сниться. Щоб дізнатися про механізм сновидінь раджу прочитати працю Фрейда "Про сновидіння", де доступно описано принцип сноутворення.

Я ж розкажу про те, як я "розбираю" свої сни..

Зазвичай, якшо я прокидаюся вранці і пам'ятаю своє сновидіння, мені на його розбір йде від кількох секунд до кількох хвилин.

Те, шо ми бачимо в сновидіння завжди пов'язане з тим, шо з нами зараз відбувається (в житті) або шо ми хочемо, шоб відбувалося. Іноді прямо це і сниться (наприклад, студенту може приснитися, як він склав іспит). Але це найпростіший випадок. Часто відбувається заміщення ситуації, заміщення людей або і перемішування кількох ситуацій/людей. Можливо, так наше несвідоме переносить поточну ситуацію на наш попередній досвід, щоб допомогти нам прийняти правильне рішення. Несвідоме працює з відчуттями (тут під словом "відчуття" я маю на увазі внутрішній стан - переживання, почуття, емоції): поточна ситуація (яка з нами відбувається або має відбутися) викликає в нас певні відчуття; несвідоме бере їх і показує нам ситуацію з минулого, при якій в нас були такі ж відчуття (іноді точного відповідника нема, тоді кілька ситуацій з минулого "накладаються"). Тобто, спрощена схема формування сновидіння така: ситуація -> відчуття -> сновидіння.

Шоб пояснити сновидіння треба пройти зворотнім шляхом: сновидіння -> відчуття -> ситуація. Згадуємо сновидіння (бажано це робити зразу після пробудження, на "свіжому ґрунті") і зосереджуємося на тому, які відчуття воно в нас викликає. Шукаємо, шо зараз в нашому житті викликає такі ж відчуття. Все. Ми знайшли головний мотив сновидіння. Важливо при цьому не думати, а саме відчути. Думання може повести неправильним шляхом. Далі, вже після того, як відчули, можна допомогти собі логікою, шоб пояснити деякі деталі.

Тепер, коротко, приклад. Цієї ночі мені наснилося, шо я в школі здаю нормативи з фізкультури. Як тільки я прокинувся і згадав це сновидіння, відчуття мені підказали ситуацію - в п'ятницю в мене співбесіда. От така от асоціація в мого несвідомого...

(пішов качати прес.. :) )

2 коментарі:

  1. я шось пробувала, але ніхто так добре не вміє розбирати сни!в тебе воно якесь професійне!!ОО

    ВідповістиВидалити
  2. :) думаю, це під силу кожному: відповідь є всередині - просто, треба навчитися питати себе і навчитися чути свою відповідь ;)

    ВідповістиВидалити