середу, 16 грудня 2009 р.

Системний аналіз

На цей раз система особливо неприємно здивувала.. Мова про вступ в аспірантуру.. Коли мені сказали, шо Вітька не беруть, мені мову відняло - і не тому, шо він мій друг, а тому шо він реально крутий. Кожен, хто знає, хто такий Mace, погодиться зі мною. В алгоритмічному програмуванні, а то і в програмуванні взагалі, йому нема рівних в Політесі - на то є купа фактичних підтверджень, яко результатів змагань і олімпіад. Крім цього Mace показав себе, як здібний викладач - неодноразово проводив олімпіадний гурток - і як здібний науковець, про шо свідчить високий рівень наукової новизни дипломної роботи. Про позитивні особисті якості я взагалі мовчу.. Отож, кому, як не таким людям дорога в аспірантуру! Але не тут-то-було..

Виявляється, шо основним і вирішальним предметом для аспіранта технічних наук є.. філософія! Логічно, правда? А потім дивуєшся, звідки на кафедрі нездари беруться..

На жаль.. Кафедра втрачає світлу голову з дуже високим потенціалом, яка б можна багато дати науці.. А, може, системі і не потрібні світлі, мудрі голови. Системі потрібні сірі шестірні, які будуть підтримувати механізм системи, а шестірням не треба думати - їм покажуть, як крутитися, вони і будуть так крутитися все життя..

Жаль, шо нема в Політесі опозиційної газети, яка б писала не тільки про "всьо харашо, прєкрасная Мальвіна", а й показувала реально існуючі проблеми. А там було б шо написати: про те, як викладають деякі предмети; як відрядження видають і потім виплачують; про авдиторії-"посторі світлі зали", в які страшно зайти, не то шо там сидіти і вчитися; про новітні технічні засоби 30-річної давності; про деякі гуртожитки - попробував би там який професор пожити тижня з два; і про.. про.. про....

Не сперечаюся, Політехніці є чим хорошим похвалитися, але і мовчати про все погане теж не варто.

13 коментарів:

  1. прочитала перший абзац. зразу пишу комент. ) мене теж не взяли в аспірантуру, навіть не кликали. хоч все твоє написане стосується і мене в моєму універі. ) нам "пояснили", що є тільки 2 місця (з 150 людей!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!на курсі, і одне вже зайняте. друге, як виявилось, теж. в нас в аспірантуру йде жінка одного викладача, вона з нами вчилась на трійки і була непомітна всі ці 5 років.

    ВідповістиВидалити
  2. ггггггггггггггггггггггггггггг, філософія!... ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) то важлиива наука;)))))))) у нашій україні, у нашій системі координат попробуй пофілософствуй!.. ;) і залишися світлим...
    я її 5 років любила, хоч навіть толком не була на тих парах, сама собі читала шось) іспит мала автоматом) двічі)

    ВідповістиВидалити
  3. от тепер ти розумієш, чому я не хочу працювати там! !!!!! є, багато, але на рівні 4 листків) це я підпільно знаю:)
    до речі, я не уявляю як, але я СПЛЮ І БАЧУ - і від того ЗНАЮ, шо я буду працювати дуже крутим фотографом, їздити по цілому світу, писати аналітичні матеріали і смішні настроєві фейлетони, часом сентиментальні, часом різкі і колючі в найкращих виданнях світу. все написане збувається. я це давно помітила. я пишу - а воно збувається за якийсь час, я собі можу "нагадати" майбутнє) я чарівниця:)
    і вчора мене хвалили) на презентацію нової книжки віктора неборака, якого я дуже люблю і поважаю, видавець подзвонила до мене і сказала, шо залишить для мене книгу - автору було би дуже приємно, шоб я свій відгук про неї написала, бо вони проглядають пресу і бачать, шо я дуже шарю, шо їй самій, як читачу, найцікавіше читати мої сторінки і вона дуже рада зі мною познайомитись)))) це було шось!... О_о
    Український тиждень, Новинар і Захід нет ще не знають, що чекають на мене))) я вичікую моменту) і воно все стається!!!!!
    забий ти на той універ, займися ділом)

    ВідповістиВидалити
  4. глобальні плани, але такі і мають бути ;)

    займися ділом - то влучно :), але забий на універ - піди в армію...

    ВідповістиВидалити
  5. Ну що тут скажеш... В загальному все так. Але проблема не в самому Пасічнику, а в тому, як нас оцінюють. Невже всі все ідеально знали на 5, що тільки 3 четвірки з філософії було??? А якщо так, то як Пасічник мав обгрунтувати тим, хто все на 5 здав, що їх не беруть?
    І словами тут нічого не зробиш. Якби Вітя дійсно хотів йти в аспірантуру, то можна було б чогось добиватись, писати заяви, протестувати і т.д. Але ж ні Вітя, ні, тим більше, інші, кому таки вдалось пройти, такого робити не будуть. Ось і система така вибудувалась через це. А не через те, що всі погані =). В нас всім абсолютно все-одно, що відбувається поряд, але не зачіпає тебе самого. Причому у всіх проявах життя: від вступу в вуз чи аспірантуру, допомоги тим, кому важко біля нас і до відвертої байдужості, коли когось грабують. На все це є історичні причини, але зараз є можливість це змінювати, стати згуртованішими, відстоювати всіх, а не тільки себе. Тоді і нація стане визнаватись, і економіка підніметься, і наука вийде на високий рівень. Але проблема, що ніхто не хоче бути першим. Таким чином, всі котимось, куди нас котять інші. Чи то в університеті, чи то в роботі, чи в державній політиці.
    А слова, газети опозиційні, розповіді, які всі погані в своїх блогах ні до якого покращення не призводять. З ними просто всі погоджуються і тихо намагаються тим нікому не перейти дорогу.

    ВідповістиВидалити
  6. Ну тут я не згоден з тобою.. Все починається з слова - і іноді навіть словесного протесту достатньо, шоб вирішити проблему. Якраз мовчазне споглядання і є "погодженням" з тим, шо відбувається.

    Пасічника я ні в чому не звинувачую і проблема навіть в тих, хто працює в відділі аспірантури. Проблема - в якості системи оцінювання вступників - в її абсурдності.. Оцінка з філософії - як кому повезе, залежить до кого потрапиш і чи сподобаєшся (рідко-хто справді "шарить").. А вона і стала вирішальною! Ше би монетку кидали: кого взяти, а кого - ні..

    ВідповістиВидалити
  7. В нас всюди багато говорять. І видно, до чого це призводить. І всі готові тільки слухати, аби ти тільки нічого не робив, що їм заважає =). А де ти то говориш вже маловажливо, чи в щоденнику особистому, чи в блозі, чи газеті. Ніхто нічого робити не буде тільки тому, що хтось щось сказав =).

    ВідповістиВидалити
  8. Шо значить маловажливо?.. Якшо, скажімо, замовнику шось не подобається - шо він робить? ГОВОРИТЬ тобі про це. Ти слухаєш, і виправляєш, шо не так. Як би він мав по-іншому висловити своє незадоволення?..

    Так і у всьому іншому має бути. Чи як ти пропонуєш? Пушку в руки? :) Уяви собі, якшо б замовник, замість того, шоб сказати, приходив би до тебе і фізично давав тобі в чоло.. :)

    Кажуть, "мовчання - знак згоди". Не згоден - не мовчи...

    А ше часто людині просто треба виговорити все, шо назбиралося в середині. Як ти то робиш - чи в психолога на прийомі, чи з другом за кавою, чи на папері-і-в-пічку, чи в блозі або жж. Воно не тільки звільняє, а допомагає багато чого зрозуміти - особливо, коли пишеш - думки дуже якісно кристалізуються.. А може воно ше когось змусить задуматися.. І коли кількість однодумців стане більшістю, то за законами демократії відбудуться зміни. Може, нам бракує тої демократії, але ж треба до неї йти, нє...

    ВідповістиВидалити
  9. http://greenforest.com.ua/blogs/post/68

    ВідповістиВидалити
  10. От чого-чого, а демократії в нас вистачає =). Навіть забагато. Я прихильник думки, що демократію в Україні зарано розвели і до неї ми не готові. Ще жодна країна не вийшла в ранг розвинених з демократичним устроєм (може хіба крім Америки, але там демократія інша =) ).
    Слова мають значення, коли вони підкріплені хоча б можливістю дій. І якщо замовник мені щось каже, то він має можливість вплинути іншим способом, перш за все економічним, а не "даванням в чоло". А якщо хтось щось каже і нічого не робить і не може, то толку з його слів 0. І навіть якщо хтось і послухає, то тільки той, кому це вигідно. Ніколи ти не змісиш наше керівництво щось зробити просто розмовами. Якщо не згоден, доведи =).

    ВідповістиВидалити
  11. обоже... понаписували :))) дякую за похвалу, я аж зашарівся, але в мене до того всього доволі філософське (ага!) ставлення: не взяли - самі винні. я якось і без аспірантури собі проживу, а замість мене хай нянічка системний аналіз студікам читає - мають же з когось прийдешні покоління сміятися, нє?)

    ВідповістиВидалити
  12. о, я за Mace руками і ногами!!!!!!!))))))) і я так кажу!!!

    ВідповістиВидалити