четвер, 2 лютого 2012 р.

Зима у Львові

Давненько не було такої морозяної погоди, як зараз. Всі звикли до теплої зими і помалу стали забувати про ті тріскучі морози, які колись змушували добре цокотіти зубами, і про ті кучугури снігу, які треба було розгребти, щоб вибратися зранку з хати..

І ось, таки, прийшла зима... Справжня зима.

А почалося все з середини січня. Ми з друзями поїхали на Старий Новий рік в Карпати на лижі і попали дуже точно. Дві ночі перед тим був сильний снігопад і насипало свіжого снігу сантиметрів з 30. Одним словом покаталися славно, а коли повернулися, то і весь Львів вже закурило. Особливо це було помітно на в'їзді до Львова. В нас дороги починають чистити на третій день після того як впав сніг, а дорогу посипають, коли снігу вже нема. Та й хто сподівався - раптом ні з того ні з сього і снігу нападало...

Та сніг-снігом, а от мороз до -18! То не що-небудь. Не даремно ж тільки і чуєш всюди, шо про холод та про нову транспортну систему.

До речі, про транспорт. Єдине вікно в маршрутці, через яке можна шось побачити - це лобове скло. Решта вікон замерзли до неможливості. Хто сидять біля шибок регулярно протирають отвори у світ. Ззовні тільки і бачиш - одні носи виглядають. Зате вдень, коли сонце пригріє і шар мерзлоти стає тоншим і більш піддатливим, по ньому можна писати, малювати, одним словом, виражати свою творчість, шо дехто і робить. Такий собі, соціальний frozen-window-art.

А от таксисти стали дуже поважними. Вони тепер не просто возять - вони рятують від холоду! Більшість з них думає, шо до них сідають тільки для того, шоб не мерзнути, ну і, звісно, поспілкуватися з паном водієм, наприклад, почути, прогноз погоди на найближчі дні, про нові зимові шини, або про заміну поршневих кілець чи шось дуже цікаве і потрібне... І, чомусь, не задумуються, шо ти може спішиш!

Як не дивно, але львівські дороги зараз сухі і чисті. Весь сніг з'їздили, а новий ще не нападав. А от той сніг, який залишився на тротуарах, або місцях, де мало їздять, перетворився на лід і ходити по ньому дуже незручно. Зате можна весело ковзати.

Зрідка посіває дрібний сніжок. Цікаво, що той сніг, який падає ввечері, настільки кристалізувався від морозу, що став твердим і прозорим як скло, хоча і дуже тендітним. На землі він то зберігає свою форму і залишається так лежати до наступного дня, коли мороз трохи спаде. Так от, коли ввечері йдеш, то ці всі сніжинки віддзеркалюють світло ліхтарів і все навколо блискотить, ніби хтось зорі розсипав. Картина маслом!..

Тільки от ввечері майже ніхто не ходить. Після 10 вже нікого нема, а після 11 навіть машини не їздять і на стоянках їх нема, куди вони всі ділися... Зате для любителів поковзати на льоду - це справжнє щастя. Ще б пак - пуста стоянка, ні людей ні машин - газу і аж дим з коліс. Дріфтинг на комп’ютері відпочиває!

От така-то зима у Львові... Теплого настрою всім!

2 коментарі:

  1. Угу, гарна в нас зима =). Щодо водіїв - то зараз краще нікуди не поспішати. От сьогодні бачив на Левандівці, як одному попався чистий кусок дороги, а другому - кусочок льоду, хай і невеликий... Але пів-капота як і не було що в одного, що в іншого. І ніби й їхали не дуже швидко...
    Снігові пластинки я якраз теж вчора помітив - дуже здивувався - раніше чомусб ніколи не бачив такого явища (чи то через унікальність, чи то через неуважність).
    А нова транспортна система якраз дозволяє всім цим насолодитись по самі вуха =). Якщо маршрутка приїжджає всього через 10-15 хв, то це просто щастя (і це при тому, що в розкладі інтервал 6-7, а всі нарікають на погане планування маршрутів чомусь).
    І все ж, хороша зараз пора. Надворі значно приємніше і цікавіше, ніж, наприклад, навесні =)

    ВідповістиВидалити
  2. А ще цієї зимової ночі замерзло 40 бездомних людей і ще трохи пенсіонерів у своїх неопалених квартирах, але нічого - наступного тижня у Львові буде свято шоколаду і всі будуть щасливі...
    Стійке відчуття того, що не про те дбаємо...

    А зима й справді гарна - чого тільки варте оте "срібло" в повітрі у світлі ліхтарів, чисте зоряне небо і морозяні взори на шибках, хай навіть крізь них не видно куди їдеш.

    ВідповістиВидалити