пʼятницю, 21 травня 2010 р.

ЛіхтArt 2010

З 12 до 16 травня у Рівному вирувало театральне життя - у місті відбувався IV Всеукраїнський відкритий дитячо-молодіжний театральний фестиваль аматорських колективів "ЛіхтArt 2010". На фестиваль приїхало 15 колективів з України, Білорусі та Литви. Графік був насичений - по 4-5 пєс вдень (всього на фестивалі було показано 17 вистав!).

Ми прибули до міста Рівне в п'ятницю ввечері і ще встигли на останню виставу цього дня - "Тіль" (Г.Горін) Зразкової театральної студії "Паралель" з Білорусі. Рокове музичне оформлення (Nightwith, Кіпєлов), жвава динаміка і цікаві пластично-танцювальні рішення, високий рівень виконання - нам дуже сподобалося. До речі, цей театр минулого року отримав гран-прі фестивалю.

Субота фестивалю була похмурою і важкою - переважав депресивний абсудо-філософський жанр, середньої якості постановки. Ввечері виступала трупа "Мінімум" з Вільнюса на литовській мові..

В неділю виступали два колективи, в тому числі і Народний театр-студія "Хочу". Потім був майстер-клас з майстерності актора, який провів режисер рівненського професійного театру Володимир Петрів (чимось мені Висоцького нагадав). Він намагався дати нам зрозуміти шо таке театр і як має працювати актор.

Далі було урочисте закриття (до речі, з цікавими неординарними номерами). Найвищу нагороду фестивалю - "Золотий ліхтар" за виставу "Свинарі" отримали вихідці з Народного молодіжного театру "Від ліхтаря" (організатор фестивалю) - учасники групи "От вінта". Чули про таку?.. :)

Після закриття фестивалю ми пішли в Рівненський академічний український музично-драматичний театр на прем'єру вистави "Калігула" (Альбер Камю, абсурдна трагедія). Для мене це стало найяскравішим моментом перебування в Рівному. Це було помпезно! Було там і для мізків і для очей. Сценографія, режисерська постановка, акторська гра, музичне оформлення, якість і актуальність драматичного матеріалу; поєднання театрального, циркового мистецтва і шоу - це все там було і було на високому рівні. Особливо цікавим для мене видалося сценографічне рішення. Раджу всім, хто матиме нагоду, завітати на цю виставу.

Загалом, мене приємно вразив рівень і активність театрального життя міста Рівне - як в аматорському плані, так і професійному. Також сподобалося саме місто - доволі затишне і люди приємні.. Таке воно, Рівне :)

2 коментарі:

  1. Ти написав про "Калігулу", одразу мені згадалась вистава Хмельницького театру "Дзеркало Всесвіту" на Рампі. І згадки не найкращі, хоча матеріал сильний... :)

    ВідповістиВидалити
  2. Ага, досі в мене виникали аналогічна асоціація. Але тепер вона "затерлася" - згадується Рівненський театр :)

    До речі, не зважаючи на те, шо за жанром - це абсурдна п'єса, суть і підтексти дуже добре прочитувалися.

    ВідповістиВидалити