неділю, 2 червня 2013 р.

Антидепресанти

Коли ти багато працюєш, постійно зосереджений і безперестанку думаєш, то мозок по інерції продовжує активно працювати навіть в неробочий час. Часом лягаєш спати, він напружений, і прокидаєшся він знову напружений, гуляєш по вулиці - він напружений, святкуєш щось, а він далі напружений. І не може ніяк розслабитися. Ніщо не розслабляє.

Цілий тиждень щось відбувалося. То хлопчачник з сауною і стриптизом, потім весілля, потім просто пиво з друзями, потім день народження з вином, потім ще якісь святкування. Але все це не допомогло сповна розслабитися і оновити внутрішні сили. Через тиждень мене вже нудило від думки про будь-який алкоголь чи масові святкування.

Якось, повертаючись в 10 вечора з роботи, зайшов в Дзиґу. То був тяжкий 10-тигодинний робочий день, і мозок кипів від думання. Незважаючи на пізню пору, в Дзизі був джазовий концерт. Місце було, але сідати не хотілося. Я стояв при вході, притиснувшись до стіни. Грали двоє сивих віртуозів на кларнеті і фортепіано. Звучав фрі-джаз. Це така трохи незвична музика, яку важко зрозуміти, і ті хто сиділи за столиками навіть час від часу затуляли вуха від сильних і дивних для них звуків. Я простояв кілька хвилин і раптом відчув... свій мозок. Саме так, відчув! Ніколи ще такого не було. Спочатку я відчув, як розслабилася права півкуля і по всій її поверхні пробіг імпульс. Щось схоже на те, коли звільняєш затерплу руку. Слідом за правою, те саме відбулося з лівою півкулею. Мій мозок ожив. Коли концерт закінчився, відчуття повністю повернулися до мене. Я стояв і думав, наскільки велика сила цієї музики, цих, здавалося б хаотичних звуків - в них боротьба за виживання, крик від болю і жага до свободи, така несистемна, незрозуміла, але ненаграна і така щира, справжня. Туди я прийшов вбитий, без відчуттів, а повертався зовсім іншою людиною.

Пройшло кілька днів. Я продовжував багато працювати. Не дуже радісні події відбулися і в особистому житті... Вчора я був на величезному 30-титисячному концерті. Багатолюдному і піднесеному, він приніс хороші враження, але не дав внутрішнього оновлення...

Що може більше пригнітити, ніж розрив відносин з близькою людиною, в яку ти закоханий. Саме це вганяє в депресію і доводить до межі, до стану, який неможливо проконтролювати, і якого дуже важко позбутися. Саме в такому пригніченому стані я прокинувся сьогодні. Тривожний поверхневий сон раптом перервався і я відчув тягучий біль, затиснутий в грудях. Прокинувся без жодного бажання. Ти не хочеш вставати, нікуди йти, не хочеш ні їсти ні пити, ані жити. Все немає сенсу. Ти хочеш заховатися, зникнути. Ніби великий тягар - біль вбитих почуттів не дає підвестися. Так я лежав якийсь час, безсилий, сонце пробивалося крізь заслонені штори. Раптом з-за штори вийшла кішка, та сама старенька кішка, в якої випав зуб. Прийшла і всілася на мій живіт. Вона була важкою, і я відчув, як її лапи провалюються в моє тіло, тому довелося на мить напружитися. За мить вона вмостилася і я вже не відчував її. Мені було байдуже, тому я не став її зганяти. Вона пильно дивилася на мене своїм на диво розумним глибоким поглядом. Дивно, але через мить відчув, як біль, затиснута в грудях починає висмоктуватися якась незрозуміла сила. Я ніколи такого не відчував. Біль починає розсмоктуватися. Ніби кусок глини, який кинули в воду... Думки почали приходити до мене в голову. Вони були темні, депресивні, хаотично приходили і крутилися в голові. Хотілося з кимось поговорити, але сил не вистачало, щоб взяти телефон і зробити дзвінок. Я почав збирати думки і це зайняло мене на деякий час. Але потім я забув про це. Стало дуже сумно і гірко, очі засльозилися. Що було потім - не пам'ятаю, я заснув. Прокинувся аж в обід. Але болі в грудях вже не було, залишився деякий осад, але з'явився настрій і навіть маленька іскра жаги до життя. Кішка все так само сиділа на тому самому місці... Звідки в неї така здатність?! Я не знав. Я знав тільки одне - я прокинувся новою людиною, з новими силами.

Це дивні речі. Речі, які володіють позитивною лікувальною енергію. Речі, які, зовсім несподівано, здатні повернути людині її внутрішню гармонію або позбавити від болю.

Я вдячний, що в природі є такі речі. Речі, для яких, на відміну від людей, не існують поняття нещирості, зради і брехні. Хоча, людина теж частинка природи...

2 коментарі:

  1. Можу тільки підтвердити неймовірні антидепресантні і лікувальні якості як музики, так і тварин...

    ВідповістиВидалити
  2. Про музику, на собі зараз відчуваю ефект. Музика різною буває, наразі вона мені надає енергію. Недавно купив собі мп3 флешку і тепер постійно слухаю те що мені подобається і заряджає(Drum&Bass), часом буває що перенасичуюсь і тоді вмикаю щось спокійніше(Ambient або piano) і розслабляюсь. Щодо тварин - не знаю :)

    ВідповістиВидалити