суботу, 22 січня 2011 р.

ГМО і програмування

Майбутнє. Розмова на софтверній фірмі.
- Робота привалила. Після того як ми їм допомогли з золотими рибками вони дають нам новий проект.
- Шо на цей раз?
- Миші з золотою шубкою.
- Їм шо, рибок мало?..
- Не знаю, сказали, шо мають вже кількох замовників.
- Весело.. Починаю відчуваю себе зоологом-золотарем.
- До речі, моя золота рибка вчора здохла.
- Ну, в тебе була демо версія.
- Та ні, в мене була стара версія. А я ше її хотів дічині подарувати..
- Біда-біда. Можеш з мого акваріуму взяти, вони нормальні.
- Та ні, я вже купив на базарі. Хоч і не золота - зате не ГМО.


Сьогодні про модифіковані продукти, мабуть, чув кожен горобець в лісі, а багато хто вже і скуштував, незважаючи на повсемісне "без ГМО". Але сільське гоподарство - далеко не єдина галузь, де застосовують результати генної інженерії. Наприклад, генетично мидифіковані мікроби можуть виготовляти біопаливо чи медикаменти, очищати токсичні відходи.

Природньо, що виведення нових генетично модифікованих організмів дуже непроста задача, і тут ведуться неабиякі наукові дослідження.

Зокрема, науковці університету з Сан-Франциско разом із біотехнологічною компанією працюють над програмним забезпеченням, яке дозволить біоінженерам розробляти генні ланцюги, протеіни та інші біомолекули, підібно до того, як програмісти розробляють комп'ютерні програми:

Software for Programming Microbes (by Katherine Bourzac, Technology Review, 2011-01-05)

Біо-програміст? Гм, цікаво звучить.

3 коментарі:

  1. Хочеться мені вірити, що всі ці розробки підуть на користь людиськам, як от біопаливо, переробка токсинів etc, про які ти пишеш.
    Тільки ж тіньовий аспект всієї цієї "кухні" трохи бентежить, особливо те, що неможливо розглянути в широких часових межах наслідки генних вторгнень в ДНК-коди, хай навіть братів наших менших - мікробів))

    ВідповістиВидалити
  2. З іншого боку таке спрощення в розробці нових видів може надихнути творців вірусів... Отут наслідки можуть бути особливо плачевними. Хто знає, слова "В мозок поставиш доктора Веба" (з пісні групи Телері) ше колись стануть буквальними... :)

    ВідповістиВидалити
  3. ну "все, що відбувається відбувається на краще"(с)
    може і то на краще? в медалі завжди є дві сторони. і якими б не були хорошими і позитивними якісь розробки, всеодно знайдеться якесь падло яке переінакшить все і використає в своїх цілях... і нічого з цим не поробиш

    зрештою, не можна не враховувати, що і негативні, злі та жорстокі досліди та новаторства таки приносять користь.... замкнене коло і як тут не крути, але позитив завжди є.....к і негатив.



    ура!!! ми всі і так помремо!

    ВідповістиВидалити