четвер, 3 грудня 2009 р.

Vivu Theatrum!

28-29 листопада в Києві відбувся Перший міжнародний фестиваль-конкурс аматорських театрів "Vivus Fabula". В фестивалі взяли участь 16 колективів з України, Білорусії та Росії. Серед них - три львівські театри, в тому числі і театр-студія "Хочу".

В перший день відбувся перегляд всіх колективів, у кожного було до 20 хвилин часу. Формат вистав фестивалю - довільний. До речі, про 20-хвилинний ліміт: мабуть, для оцінки майстерності цього часу достатньо, а от для глядача - замало - тільки починаєш відчувати смак вистави, як вона закінчується і на сцену виходить наступний колектив..

Різні постановки були - цікаві і нудні, банальні і закручені.. Шо особливо вразило і сподобалося - виступ театру світла і тіні "Див". Я відкрив для себе цей театр (як то не дивно, бо театр - зі Львова, і йому - 27 років!) Дійство, яке вони вчудили на сцені заворожило глядачів - оригінальністю, своєрідністю, абстракцією, створеною грою світла, тіні і музики.. Їхній виступ приніс масу задоволення!

Перший фестивальний день закінчився фуршетом, після якого учасників вивезли на відпочинкову базу в Конче-Заспі, де на кінець почалася основна частина фестивалю - "капусник"!.. Театр "Хочу" теж взяв активну участь у святкуванні, а дві гітари, бубен і "гречка" створили саме ту атмосферу, яка дозволила "відкапуститися" на повну......

Другий день почався з сніданку. Ті, кого особливо "покапустило" відсипався в ліжечку, а решта народу поперлися на тренінг. А це була найцікавіша (інтелектуально і фізично) частина фесту! Тренінг проводив володар гранд-прі фестивалю - білоруський театр та театр-організатор фесту. Білоруси показали купу вправ на пластику, дихання, взаємодію з партнером... Було дуже цікаво і корисно.

Отака вона, "Vivus Fabula"...

3 коментарі:

  1. Читаючи отакі всілякі цікаві відуки про театральне життя, ще більше виникає бажання йти по цьому шляху :)

    Хоча я і знаю все, що на мене чекає, але стаю все далі впевненіша і впевненіша в собі :)

    ВідповістиВидалити
  2. Ну то успіху! :)

    До речі, мені сподобалося, як один із членів журі сказав про різницю між професійним актором і аматором:

    "Профи служит сцене, а любитель любит ее."

    Не в образу профі, але правда в цьому є..

    ВідповістиВидалити
  3. Правда в цьому є. Це точно. І це вже неписана істина. Спілкуючись з акторами нашого театру (професійного) дійшла висновку, що тільки максимум чоловік п'ять із всього акторського складу (а це майже 50 чоловік) реально повністю віддаються професії і отримують від цього задоволення, віддаються сцені з любов'ю, поважають її, не ходять на роботу тільки тому, що "треба" і "я цим заробляю".

    От такий-то сумненький висновок. До речі, так можна сказати і про інші професії :)

    ВідповістиВидалити